Hozzávalók (10 db palcsintához):
  • 13 dkg hajdinaliszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl szóda/ szénsavas ásványvíz
  • 1 tojás
  • 1/2 tk só
  • 1 csipet xilit
  • 1 tk olívaolaj + a sütéshez


Hozzávalók a szilvamártáshoz (kb. 1/2 l):
  • 2-3 cm gyömbér
  • 50 dkg kimagozott szilva
  • 1 ek xilit (12 g)
Számunkra az egyik legnehezebb kihívás a gluténmentes palacsinta elkészítése volt, mivel a vékony tésztát viszonylag nehezebb elkészíteni finomliszt nélkül, mint amerikai (vastag) változatát. Kun-Tomán Viki adott nekünk egy tippet - az ő kivitelezésében ilyen a vékony tésztájú palacsinta receptje.

A palacsinta hozzávalóit szódavíz nélkül kézi habverővel csomómentesre keverjük, a végén hozzáadjuk a szódavizet is. Olajjal kikent serpenyőben kisütjük.

A mártáshoz a szilvákat kimagozzuk, megszórjuk a cukorral, a reszelt gyömbérrel és feltesszük főni. Közepes lángon, kavargatva, hogy le ne égjen, kb 30 percig főzzük, amíg besűrűsödik egy kicsit, de még vannak benne nagyobb szilvadarabok. A palacsintákat a forró szilvamártással tálaljuk.

A recept elérhető innen is: http://flamcsi.blogspot.hu/

Frissítés:

A recept elkészíthető tejmentes változatban is! Ebben az esetben a 2 dl tejet vízzel pótoltuk (így összesen 3 dl víz kerül a tésztánkba). Több édesítőszert (1 ek. eritritet) adtunk hozzá és őrölt vaníliával bolondítottuk.

A gyömbéres szilvamártást diós szilvalekvárral helyettesítettük.

Kategóriák: Desszert, Diabetikus, Gluténmentes