Hozzávalók:
  • 600 g cékla (pucolva ennyi)
  • 120 g darált dió
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 csapott tk. szárított borsikafű
  • 1 csapott tk. őrölt koriander
  • körülbelül egy evőkanál jó minőségű vörösbor ecet, almaecet vagy balzsamecet
  • bors ízlés szerint
Néhány hete betévedtem egy grúz étterembe vacsora időben. Mivel nem akartam nehéz ételt enni, ezért egy hidegtálat rendeltem zöldséges golyókkal (pkhali), padlizsánnal. Kinézetre rögtön megtetszett az étel, de az ízkavalkádtól padlót fogtam. Már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni a céklás-diós változatát, mivel az volt a kedvencem.

A téli időszakban elég aktuális ez az étel, mivel a cékla és a dió is nagyon jó vitamin forrás!

(Az eredeti, grúz pkhali zöldségekből és gránátalmából készül, de utóbbi nélkül is nagyon finom lesz!)

A céklát alapossan lepucoljuk, megmossuk, majd becsomagoljuk alufóliába és 150 fokra előmelegített sütőben 120 percig sütjük. Miután kihűlt megpucoljuk, összevágjuk és apró lyukú reszelővel (sajtreszelővel) lereszeljük. Érdemes beletenni egy szűrőbe, mert a levét ki kell nyomnunk, szóval addig csöpöghet, míg a többi hozzávalót előkészítjük.

Ledaráljuk a diót, majd összekeverjük az apróra vágott fokhagymával, petrezselyemmel, borsikafűvel, őrölt korianderrel és a sóval. Nyomjuk ki a szűrőn keresztül a levét és a céklát öntsük össze a diós keverékkel. Alaposan keverjük össze és ízesítsük borssal és almaecettel. Azért írtam körülbelüli értéket az almaecetre, mert adagolása attól függ, hogy a céklánk mennyire édes, szóval érdemes közben kóstolgatni, de először 1 evőkanálnál ne tegyünk bele többet. Hozzáadni könnyű, de kivenni már nem tudjuk belőle, ha túladagoltuk. :) Jól keverjük össze. Fedjük le az edényt, amiben összedolgoztuk a céklát, és 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek alaposan összeérjenek.

20-25 db kisebb labdácskát készítünk belőle és hidegen tálaljuk. Alkalmas köretnek, de szerintem magában, nassolni is mennyei. :D

Kategóriák: Diabetikus, Gluténmentes, Paleolit, Tejmentes, Tojásmentes