Hozzávalók 4 fő részére:
  • 280 g darált dió
  • 120 g zabpehely
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 6 ek. lenmag olaj (vagy sima olaj, vagy olvasztott kókuszzsír)
  • 1 tk. kurkuma
  • 2 kk. só
  • 2 kk. bors
  • 2 kk. őrölt paprika
  • zsemlemorzsa
Múlt héten részt vettem Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató "Étrend reform" című előadásán, ahol nagyon sok érdekes dolog hangzott el az élelmiszerekről, többek között, hogy:

- mi is nevezhető valódi élelmiszernek, (optimális tápanyagösszetétellel rendelkezik, könnyebb emészhetőséget és a kiválasztó szervek tehermentesítését segíti)
- mit és hogyan érdemes ennünk fő étkezésekkor (a megfelelő reggeli nemcsak a vércukorszintet állítja be, hanem az aznapi hangulatunkat is meghatározza, ezért (se) ne együnk ilyenkor finomított élelmiszereket)
- reggeli előtt 30 perccel igyunk meg 3-5 dl vizet (beindítja a gyomorban a perisztaltikus mozgást, így ilyenkor tud a legtöbb salakanyag kiürülni)

A sort hosszan folytathatnám, de inkább annak egy "eredményéről" számolnék be. Gábor említést tett a különböző, nem húsból készült fasírtokról, amivel színesíthetjük ételeinket, elrugaszkodhatunk kicsit a megszokottól. Az előadás után nagy kísérletezésbe kezdtem, 3 különböző fasírtot készítettem el, melyből a legsikeresebbet osztanám meg.

Ledaráljuk a diót, közben a zabpelyhet beáztatjuk annyi melegvízbe, hogy bőven ellepje. A hagymákat és a petrezselymet apróra vágjuk, majd az összes alapanyagot összeöntjük és alaposan elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszük és a kis golyókra formázott, majd zsemlemorzsában megforgatott fasírtokat rátesszük. 45 perc alatt készre sütjük.

A fasírt alapvetően tojás nélkül is tökéletesen egyben marad a megduzzadt és kicsit nyákos zabpehely miatt. Ha nem vagyunk allergiásak a tojásra, akkor 1 darabot hozzáadhatunk, hogy még jobban összetapadjanak a golyócskák.

Kategóriák: Diabetikus, Tojásmentes